Schildershandje

Als dochter van een kunstenaar zou je toch denken dat ik enig teken-, dan wel schildertalent zou hebben. Ook zou je kunnen denken dat ik, als dochter van een kunstenaar, van kleins af aan doeken heb vol geschilderd, of nog beter, je zou kunnen denken dat ik, bij wijze van spreken, met de kwast in de hand geboren was. Niets is minder waar. Ik heb tot op de dag van gisteren geen penseel aangeraakt. Tot groot verdriet van mijn vader. Want hoewel hij mij nooit gedwongen heeft in zijn voetsporen te treden, weet ik dat hij het jammer vond dat ik nooit ben gaan schilderen. Nu kan hij trots zijn. Ik heb gisteren voor het eerst in mijn leven een stilleven geschetst. 'Niet slecht, helemaal niet slecht, Rosa', zegt Marian als ze een eerste blik werpt op mijn schets. 'Jouw aanzicht is het moeilijkste van de drie en die vis, die heb je krachtig neergezet.' Ik word zenuwachtig van het compliment van mijn docente en laat bij mijn eerstvolgende aanraking met het doek het houtskooltje knullig uit mijn hand vallen. Ze lacht. 'Je doet het hartstikke goed voor de eerste keer.' Ik bloos, want ook ik vind mijn vis eigenlijk best goed gelukt.

Tot ik bij de buurvrouw ga kijken. Het is mijn vriendin Maaike. Ze heeft de mooiste vis van de zee getekend en ik kan wel janken. 'Wauw!', zeg ik, net iets te overdreven. Marian komt naast me staan. 'Ja, ik had het meteen al gezien, Maaike heeft echt een schildershandje.' Ik probeer mijn krijsaanval te onderdrukken en stamel: 'Ik ga even plassen.' In de badkamerspiegel kijk ik naar mezelf. Wat had je dan gedacht? Dat je vanavond een Picasso ging neerzetten? Chagall een poepie zou laten ruiken? Nee. Natuurlijk niet, maar ik kan er gewoon niet tegen dat er altijd anderen zijn die beter zijn dan ik. Mooier, slimmer, creatiever. Voor ik verdrink in zelfmedelijden, steek ik m'n tong naar mezelf uit en haal de deur van het slot. Ha! Een schildershandje. Wat een dom woord ook eigenlijk.